Formy do tarty

Tarta to przepyszny typ wypieku rodem z Francji, który błyskawicznie uzyskał uznanie na całym świecie. Przyczyną jej powodzenia jest typowy spód z brzegami z kruchego ciasta bądź z typowego ciasta francuskiego (bardzo rzadko piecze się tarty z ciasta półkruchego).
Tarta to doskonały typ wypieku rodem z Francji, który błyskawicznie uzyskał sławę na całym świecie. Przyczyną jej sukcesu jest typowy spód z brzegami z kruchutkiego ciasta albo z standardowego ciasta francuskiego (niekiedy piecze się tarty z ciasta półkruchego).

Formy do tarty

Źródło: garneczki.pl
Typowa forma do tarty musi być owalna i niska, wykończona typowymi, leciutko karbowanymi krawędziami. Tarta to ciasto, które ma wprost niezliczone możliwości doboru dodatków. Występuje także w wariantach słodkich, jak i wytrawnych. Jednym z najpopularniejszych typów tarty przyrządzanej na słodko pozostaje legendarna już tarta Tatin (odwrócone ciasto z jabłkami, podawane koniecznie na ciepło, wielokrotnie z dodatkiem bitej śmietany), tarta czekoladowa, malinowa czy cytrynowa. W wersji na słono najczęściej zajadamy się tartą z kurczakiem, z łososiem, tartą serową bądź szpinakową. Zależnie od sezonu sporym powodzeniem cieszą się tarty z wszelakich owoców i  warzyw sezonowych.

Gwarancją pomyślnego wypieku jest właściwie dopasowana forma na tartę. Na rynku osiągalnych jest dużo form do pieczenia, utworzonych z różnorakich materiałów. W podstawowym zaopatrzeniu kuchennym na bank przyda się forma z blachy ocynowanej bądź forma z blachy stalowej. Korzystnym wyjściem okazuje się zastosowanie przez wytwórców nieprzywieralnych powłok wewnętrznych – dajmy na to teflonowych bądź xylanowych. Te oferuje np. częstokroć wybierana przez piekących włoska marka Guardini. To, że forma nie przywiera jest o tyle ważna, że kruche ciasto tarty nie potrzebuje zastosowania papieru do pieczenia ani natłuszczania formy. Formy do tarty (przykłady odnajdziesz tu: strona) muszą, zatem zapobiegać możliwemu przypalaniu ciasta i być proste w zachowaniu czystości.

Sporą popularnością cieszą się również formy wykonane z silikonu lub formy ceramiczne. Forma silikonowa do tarty, dzięki swojej plastyczności i gibkości, umożliwia wyjątkowo komfortowe wykładanie upieczonego ciasta na talerz bądź paterę. Formy silikonowe można zwinąć lub złożyć, co jest kolejnym plusem szczególnie w niewielkich kuchniach.

Absorbuje Cię tematyka podnoszona w tym artykule? Przeczytaj oprócz tego również inne podobne materiały – po prostu wejdź na stronę (http://www.rateco.pl/wloclawek/).

Z kolei forma ceramiczna do tarty bądź szklane naczynie żaroodporne do tarty nierzadko mogą być także wykorzystywane, jako naczynie do zapiekania o innym użyciu, w związku, z czym nasz zakup będzie jeszcze bardziej wszechstronny. Bogatą i rozmaitą propozycję form do tarty proponuje sklep internetowy

Uroczym wzbogaceniem naszych eksperymentów z wypiekiem tart mogą być mini-tarty, przeznaczone dla jednej osoby. Do ich wykonania niezbędne nam będą niewielkie foremki do tarty. Na podstawie jednego ciasta kruchego umożliwią one upichcenia pojedynczych tart z ukochanymi dodatkami dla każdego. Nieduże tarty na słodko będą wyglądać potwornie smakowicie przystrojone cukrowymi bądź czekoladowymi posypkami, delikatnymi kremami lub kolorowymi polewami.