Grilluj świetne dania dla siebie i przyjaciół

Grillowanie może stać się sztuką. Grillowane dania są smakowite i mogą być także soczyste. Wiele zależy od nas.
Na początku trzeba zdecydować się na naczynie albo urządzenie do grillowania.
Grillowanie może być sztuką. Grillowane dania są smaczne a także mogą być także soczyste. Wiele zależy od nas.
Najpierw należy zdecydować się na naczynie albo urządzenie do grillowania.

To może być zwyczajnie grill lub płyta grillowa. Może to być także patelnia grillowa. Musimy wiedzieć, w jaki sposób jej używać, aby potrawy były doskonałe. Najpierw trzeba tę patelnię rozgrzać. Patelnia od razu będzie sprawowała się doskonale, ale po około trzech miesiącach częstego jej użytkowania patelnia będzie działała jeszcze lepiej. Na tej patelni da się grillować niemal wszystko, począwszy od warzyw, skończywszy na mielonym mięsie. Jeżeli dopiero co nabyliśmy taką patelnię, trzeba nam wiedzieć, że nie możemy stosować marynat z udziałem miodu, jogurtu czy syropu klonowego. Nie należy również stosować gruboziarnistych przypraw.

tynki

Autor: Jocelyn Kinghorn
Źródło: http://www.flickr.com
Pamiętajmy, by rozsmarować nieco tłuszczu na żeberkach patelni, nawet jeżeli grillujemy tłuste potrawy. Patelnia Grillowa dość długo się rozgrzewa, w przeciwieństwie do zwykłych patelni. Procesu rozgrzewania się patelni nie należy przyspieszać, gdyż na nazbyt rozgrzanej patelni dania wyjdą za suche. Jeżeli natomiast patelnia będzie za zimna, potrawy będą tłuste, ponieważ tłuszcz nie zdąży całkowicie się roztopić. Należy rzecz jasna wybrać właściwą patelnię. Patelnia, jaka ma niskie ząbki kompletnie nie nadaje się dla dań tłustych. Jeżeli chcemy, by dania smakowały dobrze wybierzmy patelnię od znanego producenta.

Wyłącznie wóWCzas można bez obaw zapraszać znajomych a także sąsiadów na smakowite, wonne, grillowane dania. Dzięki patelni nie trzeba mieć grilla, by radować się soczystymi grillowanymi potrawami w domowym zaciszu.